Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1939 MG VA Saloon

1939 MG VA Saloon
€ 55.000

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-372017
Publicatie
04-03-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
VA Saloon
Bouwjaar
1939
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 55.000

Beschrijving

Na het succes van de SA en VA saloons werd in 1938 op de Motor Show de WA aangekondigd, de grootste saloon ooit geproduceerd door Abingdon. De auto was qua vorm vergelijkbaar met de SA met een behoorlijk verbluffende carrosserie, maar het interieur was veel luxueuzer en de aangepaste aandrijflijn van de SA bood meer vermogen.

Vermoedelijk had MG het concept van de grote sedan ver genoeg doorgevoerd met de SA- en VA-modellen en had het voldoende afstand genomen van het sportwagenimago (met uitzondering van de TA Midget) om dit marktsegment tevreden te stellen, maar in de zomer van 1938 werd de sedanreeks voltooid met de introductie van de WA of 2,6-liter saloon. Dit was een verbeterde SA met een grotere motor die gebruik maakte van een krachtbron die in geen enkel ander Nuffield-product uit die tijd te vinden was. De WA was ongetwijfeld de meest luxueuze MG die Abingdon ooit produceerde en hoewel hij oppervlakkig gezien leek op het SA-model, was de carrosserie veel ruimer en veel beter uitgerust. Het uitgebreide dashboard was voorzien van vier elegante achthoekige instrumenten met een snelheidsmeter voor 100 km/u, toerenteller, watertemperatuur, oliedruk, brandstofmeter, ampèremeter en elektrische klok, allemaal verwerkt in een aantrekkelijk geoxideerd zilveren frame. Direct daaronder, gegroepeerd rond het contactslot, bevonden zich rijen schakelaars en richtingaanwijzers voor de andere functies (ruitenwissers, verlichting, choke, enz.). Het interieur was zeer goed afgewerkt, met comfortabele lederen stoelen en lederen deurpanelen met mooi houtinleg. De ventilatie was goed dankzij de te openen voorruit en de afzonderlijk te openen achterlichten op de portieren.

Het chassis is vergelijkbaar met dat van de SA, met dezelfde wielbasis en voorspoor, maar het achterspoor is verbreed met meer dan drie centimeter om het rijcomfort achterin te verbeteren. De remmen werden verbeterd door hun diameter te vergroten van 12 naar 14 inch en Kimber suggereerde dat het systeem baat zou hebben bij een Lockheed dubbele hoofdremcilinder vanwege het gewicht van de auto.

De motor werd afgeleid van de SA-motor en er werd opgemerkt dat het een van de eerste motoren was met een volledig gebalanceerde krukas. De slag bleef onveranderd op 102 mm, maar de boring werd vergroot van 69 mm naar 73 mm, wat een cilinderinhoud van 2561 cc opleverde. Met een veel hogere compressieverhouding ontwikkelde de motor zo'n 20 pk meer dan in de VA-vorm.

Toen het WA-chassis in de zomer van 1938 werd aangekondigd, waren er drie carrosserieën beschikbaar. De saloon kostte 442 pond, een Tickford drophead Coupe kostte 468 pond en de Charlesworth Tourer kostte 450 pond, maar er werden er slechts negen geproduceerd. Tests op de weg door autotijdschriften uit die tijd waren zeer zeldzaam, maar degene die werden gepubliceerd gaven aan dat de WA zeer vergelijkbaar presteerde met de SA en VA. De acceleratie werd als weinig opwindend beschouwd in vergelijking met MG sportwagens, maar de WA werd geprezen om zijn goede topsnelheid en het vermogen om hoge kruissnelheden aan te houden bij relatief lage toerentallen. Andere kwaliteiten van de WA waren de uitstekende wegligging, de positieve besturing en de doeltreffende remmen, die allemaal essentieel waren gezien de afmetingen en het gewicht van het voertuig.

Naar schatting werd de productie van de WA Saloon beperkt tot 265 auto's, waarvan er vandaag nog slechts 34 over zijn.

Dit exemplaar, uitgerust met een groot schuifdak, werd in 1990 door de huidige eigenaar gekocht in Kent, Engeland, waar hij zijn hele leven had doorgebracht:

Opknappen van de wijzerplaten en tellers

Opknappen van al het chroom

Nieuw interieur

Hij won een aantal elegantie-awards in België. De motor werd in 2002 gereviseerd (krukas, lagers, ongelode cilinderkop, enz.).

Het lakwerk vertoont enkele ouderdomsgebreken, het chassis is degelijk en de auto rijdt zeer goed.

Deze MG WA is een unieke kans om de vooroorlogse wereld te ontdekken in een zeldzame, high-performance auto, die dankzij hydraulische remmen, zeldzaam voor die tijd, zonder angst in het hedendaagse verkeer kan worden gereden.

Advertentie

Referentie
TKV-372017
Publicatie
04-03-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
VA Saloon
Bouwjaar
1939
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 55.000

Verkoper

Naam
Route59 SRL
Adres

Zoning de Thuin-Lobbes
6530 Thuin
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
+32475708091
E-mail
terug naar overzicht andere MG oldtimers
Mistral Classics - premium classic cars - restauratie & onderhoud
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Auctim online auctions
Belgisch Brits Centrum - Britse oldtimers: verkoop, wisselstukken, onderhoud en restauraties
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Classictours - reizen op maat van oldtimerfanaten
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Classictours - reizen op maat van oldtimerfanaten
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers