Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1963 Citroën ID Cabriolet

1963 Citroën ID Cabriolet
€ 169.950

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-370066
Publicatie
25-11-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Bouwjaar
1963
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 169.950

Beschrijving


Prachtig gerestaureerd
In se nieuwe wagen, uitzonderlijk lage kilometerstand
Carrosserie werd uitbesteed aan Frans carrossier Henri Chapron, certificaat aanwezig
Concoursstaat
Met resem aan facturen, certificaten en originele folders

  

De Citroën DS is volgens velen de mooiste wagen van de twintigste eeuw. De ‘déesse’, Frans voor godin, werd voor het eerst voorgesteld in 1955 op het autosalon van Parijs. Al tijdens die voorstelling was het niet koffiedik kijken: deze wagen zou astronomisch succes boeken. Tijdens het Parijse autosalon werden al 12.000 exemplaren verkocht en in de week daaropvolgend klom het aantal verkochte exemplaren naar liefst 80.000, een recordaantal. De DS werd in uiteenlopende uitvoeringen geproduceerd tot in 1975. In totaal werden er ca. 1,3 miljoen van geleverd.

De DS, in Vlaanderen bekend als ‘strijkijzer’, in Nederland bekend als ‘snoek’, en dat zijn nog maar twee van de vele koosnamen, was de opvolger voor de al revolutionaire Traction Avant. Om die revolutionaire tendens in leven te houden werd de DS fantastische technologieën ingeboezemd, en wel zo veel dat het haast niet op te lijsten valt, doch we doen een poging. Citroën stapt af van mechaniek en kiest het hydraulische pad: de hydropneumatische vering zorgt voor een heerlijk rijcomfort dat perfect beantwoordt aan het naoorlogse wegdek, en om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de verbranding in de motor ontwierp men een hydraulisch bediende plaatkoppeling, die vermogensverlies bij het koppelen dwarsboomt. Deze plaatkoppeling werd bediend met een hendel aan het stuur. Daarnaast verhoogde het eenspakige stuurwiel de veiligheid aanzienlijk en ook veiligheidsbevorderend was de DS de eerste massaproductiewagen met schijfremmen op de voorwielen. Het was de eerste wagen met brandstofleidingen gemaakt uit kunststof, alsook het dashboard was volledig in kunststof vervaardigd, tevens in die tijd het grootste industrieel vervaardigde stuk kunststof ooit. De voortrein van de wagen was zo gebouwd dat de hartlijn van de stuurinrichting samenviel met die van het wiel. Dat zorgt ervoor dat de wagen zelfs met een platte band probleemloos blijft accelereren en rechtdoor kan blijven rijden. Ook de verlichting was baanbrekend vernieuwend: de zogenoemde vérstralers draaien mee met het stuur zodat de bestuurder ’s nachts snel kon anticiperen op bochten. Dat is nog niet alles: de raamomlijstingen zijn zo dun ontworpen opdat er geen dode hoek meer zou bestaan, het dak werd gemaakt uit erg licht glasvezel om zo het zwaartepunt nog lager te leggen, en de motor ligt achter de vooras waardoor de motor in se een middenmotor is. Een middenmotor werkt baanligging, grip en wendbaarheid in de hand.

De gebruiksvriendelijkheid van de DS was door dat tal van nieuwe snufjes allesbehalve conventioneel, om die reden werd de wagen weleens te revolutionair bevonden en was hij voornamelijk gewild bij ‘early innovators’. Om het groter publiek te bereiken dat hoogtechnologie afschrikte, kwam Citroën in 1956 met de ID. De ID was een toegankelijkere en conservatievere DS met een hoger doorsneegehalte en minder vernuft.

Citroën ID

De Citroën DS werd door het brede publiek té vooruitstrevend bevonden, wat ervoor zorgde dat de verkoop niet volledig tot zijn recht kwam, hoewel dat in perspectief te zien valt. Derhalve beslist Citroën om een eenvoudigere variant, met minder technologische vernuft om de markt te brengen onder de naam ‘ID’ of voluit ‘idée’.

Veel Citroën-fervente klanten gaven ook toe dat ze niet klaar waren voor de DS, hoewel zij er wel eentje kochten, instructieboekjes klaarden veel uit, maar werden slechts zelden grondig doorgenomen. Na aanschaf bleek die DS ook weleens duur uit te vallen op vlak van onderhoud gezien al dat technologisch vernuft. In 1957 volgt een golf van opluchting, de Citroën ID komt tot leven. Een eenvoudigere DS, met dezelfde charme en Citroën-sfeer. Er kwam ditmaal wel een koppelingspedaal, een conventionelere versnellingspook en een gebruiksvriendelijker remsysteem. Het gesofisticeerde dashboard werd ook vervangen om gebruiksvriendelijkheid te bevorderen.

Technische gegevens:

Carrosserie

Lengte (cm): 486
Breedte (cm): 179
Hoogte (cm): 142
Wielbasis (cm): 313
Gewicht (kg): 1265

Mechaniek

Motor: 1911 cc viercilinder-lijnmotor, midden
Kleppen: 8
Benzine systeem: 1 Solex-carburator
Versnellingsbak: viertraps manueel
Overbrenging: FWD
Links gestuurd
Maximum vermogen: 79 pk (59 kW) bij 4250 t/m
Maximum koppel: 142 Nm bij 3000 t/m
Topsnelheid: 145 km/u

bezoek website

Advertentie

Referentie
TKV-370066
Publicatie
25-11-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Bouwjaar
1963
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 169.950

Verkoper

Naam
Oldtimerfarm
Adres

Steenweg op Deinze 51C
9880 Aalter
België

route plannen
Telefoon
0472401338
+32472401338
E-mail
terug naar overzicht andere Citroën oldtimers
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Auctim online auctions
Belgisch Brits Centrum - Britse oldtimers: verkoop, wisselstukken, onderhoud en restauraties
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Mistral Classics - premium classic cars - restauratie & onderhoud
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Classictours - reizen op maat van oldtimerfanaten
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Classictours - reizen op maat van oldtimerfanaten
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers