Te koop - Auto's

Alfa Romeo Giulia Sprint GT | Rally geprepareerd

Gepost op:
29-03-2022
Merk:
Type:
Giulia Sprint GT
Bouwjaar:
1964
Prijs:
€ 65.000
Details:
Alfa Romeo Giulia Sprint GT, rally-geprepareerd (1964)

We hoeven u als kenner van klassieke auto's niet uit te leggen dat de Alfa Romeo Giulia Sprint GT de volmaakte mix vormt van pure schoonheid, passierijk rijplezier en schitterende techniek. Een auto zoals alleen de Italianen die bouwen. Het prachtige koetswerk van deze 'Brievenbus' werd geschetst door meesterontwerper Giorgetto Giugiaro (toen nog in loondienst bij Bertone), de gretige viercilinder met zijn twee bovenliggende nokkenassen is een ontwikkeling van de technische genie Giuseppe Busso. En dat is allemaal vermengd met een flinke dosis sportieve expertise, die Alfa Romeo tot in de hoogste regionen van de autosport heeft opgedaan, en waaraan het onderstel zijn zo onderhoudende afstemming dankt.

Er is echter een duidelijk onderscheid tussen standaard gespecificeerde Alfa's en Alfa's waar de liefhebber nog veel meer aandacht en liefde heeft besteed aan de techniek. Voor de meeste Alfisti is een standaard Alfa al snel genoeg, en worden de zintuigen voldoende geprikkeld door de uitgebalanceerde wegligging en de communicatieve besturing. Een klassieke Alfa Romeo laat zich echter kinderlijk eenvoudig modificeren, doordat de techniek modulair is ontwikkeld. Een motor met een grotere cilinderinhoud en een hoog vermogen laat zich zonder ingrijpende aanpassingen koppelen aan een opgewaardeerde versnellingsbak en een achteras met een sperdifferentieel. Zodat een van huis uit vrij timide auto razendsnel getransformeerd kan worden tot een beest. Een gebruikelijke procedure, binnen Alfa-kringen. Mede dankzij hun lage gewicht, lijken de auto's juist gemaakt te zijn voor dit soort aanpassingen.

Een voorbeeld van zo'n meesterlijk gemodificeerde Alfa Romeo Giulia Spint GT, staat nu in de showroom van Peet Classic. Het is een exemplaar uit 1964, dat op zeer vakkundige wijze specifiek werd geprepareerd voor klassiekerrally's. En dan bedoelen we niet de gezellige picknicks in clubverband, door bossen of door de polder. Niets daarvan: deze auto heeft illustere uitputtingsslagen als de Winter Trial, de Tulpenrallye en de Rally of the Tests probleemloos doorstaan. Niet bij hoge uitzondering, maar zelfs zeer regelmatig. Binnen rallykringen is dit een bekende auto – een geduchte tegenstander. In elk evenement waar de Giulia GT Sprint aan de start verscheen, begaf hij zich in de hoogste regionen van het klassement.

Om van de Giulia Sprint GT zo'n geducht rallywerktuig te maken, werd de auto zeer grond onder handen genomen. Bij de opbouw van de auto (in 2008) werd de carrosserie volledig doorgelast en voorzien van een degelijke rolkooi. De originele 1,6-liter dubbelnokker heeft het veld geruimd door een volledig gereviseerde en perfect geprepareerde tweeliter motor. Een juweel, dat wordt gevoed door twee dubbele Weber-carburateurs en uitblaast door een spaghetti-spruitstuk. Bij een blik onder de motorkap valt meteen het formaat van de rembekrachtiger op, en de extra grote reservoirs voor de remolie. Voor extra veiligheid op volle rallysnelheid, is de Giulia Sprint GT voorzien van een versterkt remsysteem met gescheiden circuit.

Maar dat is nog lang niet alles. De vijfversnellingsbak en de achteras hebben de perfecte tandwielverhoudingen voor een snelle acceleratie – op bochtige rallyproeven door de bergen, is de topsnelheid van een auto immers niet van belang. De gereviseerde achteras is vanzelfsprekend voorzien van een sperdifferentieel. Opvallend is de rijhoogte van de auto: hij staat duidelijk hoger op zijn wielen dan de standaard straatversie. Maar ook dat is het resultaat van modificaties, want het onderstel is voorzien van volledig instelbare Bilstein-schokdempers. Voor elke soort ondergrond wordt een set wielen bij de auto geleverd. Wie deze perfect onderhouden Alfa Romeo koopt, kan meteen deelnemen aan een rally – en voor de prijzen meestrijden.

De vakkundigheid van de restauratie en preparatie van de Giulia Sprint GT, laat zich misschien nog wel het beste zien aan boord. Bestuurder en navigator zitten in voortreffelijke kuipstoelen, die zijn bekleed met schitterend donkerrood, in ruitvorm doorgestikt leer. In een rallyauto mag de tijdmeetapparatuur natuurlijk niet ontbreken; voor historische evenementen kan gebruik worden gemaakt van een klassieke Halda Twinmaster, maar er is ook een elektronische Handa Terratrip 202 Geotrip rallycomputer met GPS-ontvangst aan boord. Het kleine, met leer omrande sportstuur, biedt een optimale controle over deze razendsnelle Alfa, terwijl de versnellingspook perfect onder handbereik is om snel door de vijf versnellingen te schakelen.

Maak een afspraak om deze geweldige Alfa Romeo Giulia Sprint GT in de showroom van Peet Classics te komen bezichtigen.
Foto's:
1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop 1964 Alfa Romeo Giulia Sprint GT te koop
Contact:
Peet Classics.nl
Industrieweg 16
2254 AE Voorschoten
Nederland
Tel. 0031611321715
Gsm 0031611321715